clear
Gymnaestrada - FAQ

Meest gestelde vragen over de Gymnaestrada

1. Wat is de gymnaestrada eigenlijk precies?
Eens in de 4 jaar wordt er ergens in Europa een groot gymnastiek festival gehouden. Dit festival heet de gymnaestrada (ooit bedacht door een Nederlander). Op dit festival zijn er verschillende demo’s van gymnastiek verenigingen uit de hele wereld. Je ziet er turnen, jazz dansen, acrogym, ritmiek, rhönradturnen en nog veel meer. Veel landen laten ook een gezamelijke demo zien, dit heet een landendemo of massale demo. Tijdens het evenement zijn er geen wedstrijden. Wel zijn er veel feesten en gezelligheid.
Een grote sport is het om zoveel mogelijk eigen kleren en andere spullen te ruilen met deelnemers uit een ander land.

2. Hoeveel kost het?

Het volledige pakket kost 900 euro. Daar zit bij; vervoer, overnachting, eten, kleding, Nederlandse Gymnaestrada, toegang tot alle demo’s en alle trainingen. Er zijn ook pakketten die goedkoper zijn, bijvoorbeeld als je met eigen vervoer gaat.
Jahn biedt een spaarplan aan.

3.Wanneer en waar is het precies?
Het begint op zondag 10 juli 2011 en eindigt op zaterdag 16 juli 2011.
Het wordt georganiseerd in Lausanne. Deze stad ligt in Zwitserland.

4.Waar slaap je?
De vorige keer heeft Jahn op een camping geslapen. Maar je kan ook in scholen overnachten. Op dit moment is het nog niet zeker waar Jahn voor kiest, dit ligt aan de aanmeldingen.

5.Hoe wordt het met het eten geregeld?
’s Ochtends ontbijt je in de school waar je slaapt. ’s Middags eet je warm op de plek waar alle evenementen zijn. Het avond eten moet je zelf regelen.

6.Hoe kom je daar?
Bij het volledige pakket ga je met de bus naar Lausanne. Daar krijg je een pas zodat je overal gratis met het openbaar vervoer kan gaan.

7.Wat kan je daar doen?
Je kan er vooral naar demo’s kijken van alle disciplines van de gymnastiek. Maar er zijn ook allemaal kraampjes waar je leuke dingen kan kopen.
Ieder land heeft een eigen stand met promotie materiaal. Er zijn stands waar je dingen kan uit proberen zoals trampoline’s.
De kleding die je krijgt kan je omruilen voor andere kleding uit andere landen.
Iedere avond is er wel ergens een feest waar je naar toe kan om lekker te swingen.
Last but not least, je gaat natuurlijk ook zelf demonstreren.

8.Wat gaat Jahn daar doen?
Jahn doet mee aan Holland Massaal. Dit is een demo gemaakt voor alle deelnemers die vanuit Nederland meegaan. Je kan dan kiezen om met het turnen, de jazz of de acro mee te doen. In de week zelf treed je 3x op in een groot stadium. Voorgaande jaren mocht Nederland ook meedoen aan de sluiting. Is het deze keer ook, dan doet Jahn daar ook aan mee. De rest van de week kan je zelf beslissen wat je gaat doen en zien.

9.Hoe vaak train je voor de massale demo?
In het begin ongeveer 1x per 2 á 3 maanden. Later wordt dit 1x per maand. Deze trainingen zijn in Utrecht. De belangrijkste training is tijdens de Nederlandse Gymnaestrada.

10.Wat is de Nederlandse Gymnaestrada?
De Nederlandse Gymnaetrada is in het pinkster weekend in 2011. Dan komen alle Nederlandse deelnemers bij elkaar in Eindhoven. Daar kamperen ze op een voetbalveld. Het weekend is druk met trainingen en demonstraties. Ook andere mensen die niet meegaan naar Lausanne kunnen mee met de Nederlandse Gymnaestrada.

11.Mag iedereen mee?
Iedereen die geïnteresseerd is in gymnastiek en ouder is dan 16 jaar in 2011 mag met Jahn mee. Ben je jonger dan 16 jaar oud in 2011, dan kan je ook mee als er een ouder of verzorger meegaat.

 www.jahn-leiden.nl