Volg Jahn op twitter95 jaar Jahn - Jubileumshow

Jahn Jubileumshow

Plaatsingsdatum 02-04-2012

De Jahnjubileumshow was een succes!

95 jaar Jahn
1 doel
1 passie
2 shows, 2 volle zalen.
Honderden kinderen
Honderden vrijwilligers
1500 blije gezichten!!!

1611 geselecteerde foto's:

middagshow
avondshow

Groetjes,
Sander Gordijn


Het aftellen kan beginnen

Plaatsingsdatum 25-03-2012

Een drukte van jewelste was het zaterdag 17 maart in de Sporthal aan het Broekplein in de Merenwijk. Van half één ’s middags tot acht uur ’s avonds was het een komen en gaan van leden, train(st)ers en vrijwilligers die hun beste beentje inzetten voor Gymnastiekvereniging Jahn uit Leiden.  Een spannend moment: de generale repetitie.

Gymnastiekvereniging Jahn bestaat 95 jaar en dat mag gevierd worden, vinden ze bij deze sportvereniging. Maanden geleden zijn de voorbereidingen al in gang gezet: er zijn thema- en muziekkeuzes gemaakt en train(st)ers hebben oefeningen in elkaar gedraaid. Vervolgens is men in de les met de oefeningen aan de slag gegaan.

Bij het opzetten en uitvoeren van de jubileumshow gaat Jahn niet over één nacht ijs. De vereniging met ruim 650 leden in de leeftijd van 2 tot 80 jaar zet in op een muzikaal acrobatisch turn-, show- en dansspektakel waaraan bijna alle leden meedoen: van peuters, kleuters en jeugd tot volwassenen.

Dat bij een dergelijk spektakel veel hulp nodig is, zal niemand verbazen. Gelukkig hebben meer dan 120 vrijwilligers zich aangemeld om een steentje bij te dragen. Achter de schermen werkten velen al hard aan de kleding en het decor. Bij de repetitie maar straks ook bij de voorstellingen is een flink aantal mannen en vrouwen actief bij de toestelploeg. Verder zijn er hulpouders, die groepjes begeleiden en ervoor zorgen dat de kinderen verkleed en geschminkt zijn en tijdig op de juiste plek klaar staan. Bovendien zijn er nog veel mensen actief die alles in goede banen moeten leiden.

Gelukkig is de generale repetitie niet alleen hectisch, maar ook heel goed verlopen. Nu is de rode loper weer even opgerold. In de lessen worden de laatste puntjes op de i gezet. Jahn en haar leden maken zich op voor de grote finale op 31 maart en heten graag ook u van harte: “Welkom op de première van…”. Het aftellen kan beginnen.  

Er is een middag- en een avondvoorstelling gepland op zaterdag 31 maart a.s. in de Vijf Meihal, Boshuizerlaan 3 2321 SG in Leiden. Kaarten voor de show zijn nog te koop t/m 26 maart via de webwinkel op de site www.jahn-leiden.nl/webwinkel of (langer) op de losse verkooppunten.


Groetjes,
Astrid van Abswoude


Jahnshow: Welkom op de première van...

Plaatsingsdatum 12-02-2012

Deze show is na maandenlange voorbereidingen tot stand gekomen. Jahn viert hiermee het 95-jarig jubileum. De Jahnshow “ Welkom op de première van……. “is speciaal voor u gemaakt door onze leden, jeugdleden en peuters.

Vanzelfsprekend kunt u komen kijken. Er is een middag- en een avondvoorstelling gepland op zaterdag 31 maart a.s. in de Vijf Meihal, Boshuizerlaan 3 2321 SG in Leiden.
Kaarten voor de show zullen vanaf 15 februari te koop zijn, maar let op, dit gebeurt niet zoals u misschien gewend bent in de sportzalen, maar via de webwinkel op onze site

                                                     www.jahn-leiden.nl/webwinkel

Omdat niet iedereen via de webwinkel de kaarten wil aanschaffen hebben we ook nog vier losse verkoopadressen verdeeld over de stad. (Voor de exacte verkooptijden zie de achterzijde van deze brief). We hebben voor deze aanpak gekozen om niet met geld in de zalen bezig te zijn en kinderen hiermee over straat moeten maar ook om met onze tijd mee te gaan. Wij verzoeken u zoveel mogelijk gebruik te maken van de Webwinkel.

Losse verkoopadressen: graag vooraf telefonische afspraak, tussen 19.00 en 21.00 uur.
Deze kaarten zijn te koop bij:

Truus Goddijn Joh.Westerdijkstraat 16 Tel. 071-5721107
Cobi Boom Koraalstraat 13  Tel. 071-5310685
Peter van Walbeek Kanaalweg 8  Tel. 071-5120582
 
En tijdens openingstijden: (vooraf bellen is niet nodig)
Wijnand Sloos Sport   Vijf Meilaan 49 Tel. 071-5760144

Van voorgaande shows weten wij dat de hoeveelheid beschikbare kaarten ternauwernood voldoende is. Zelfs als er een middag- en een avondvoorstelling is. Wij hebben echter (terecht) rekening te houden met allerlei voorschriften van de brandweer. Indien er niet voldoende kaarten beschikbaar zijn proberen wij deze zo eerlijk en goed mogelijk te verdelen. Zo hebben ouders en familie van peuters en kleuters (dit zijn onze allerjongste leden die alleen in het middagprogramma optreden) voorrang op de kaarten voor het middagprogramma. Verder geldt wie het eerst komt, het eerst maalt. Tijdens de verkoop zullen wij monitoren of er voldoende kaarten voor de familie van de peuters en kleuters zijn.

Het middagprogramma start om 13.30 uur, de zaal gaat open om 12.45.
Het avondprogramma start om 19.30, de zaal gaat open om 18.45.

Kosten kaarten: Kinderen €5,00 Volwassenen €6,00

Parkeren en toegang tot de hal:
Gezien de mogelijke grote belangstelling voor de show, hebben wij afspraken
moeten maken met de gemeente om de buurt en bedrijven zo min mogelijk overlast te bezorgen. Dat zijn:

 • Er kan niet door de bezoekers aan de achterkant van de hal op het parkeerterrein geparkeerd worden. Alleen medewerkers met parkeerkaart kunnen hier parkeren.
 • Het autoverkeer zal middels afzetting en verkeersregelaar terug verwezen worden naar de Vijf Meilaan
 • In de middag kunt u alleen parkeren in de ondergrondse parkeergarage onder de Vijf Meilaan, en niet in de parkeergarage van A.H. op het Bevrijdingsplein.
 • Voor de avondvoorstelling kunt u wel gebruik maken van de parkeergarage van A.H., maar dan graag op het tweede parkeerdek parkeren.
 • Beide parkeergarages blijven, speciaal voor ons, in de avond open tot 00.30 uur. Daarbij geldt ook dat na de formele sluitingstijd de A.H. garage via de helling betreden moet worden. De officiële deur is dan gesloten, maar u kunt dus wel gewoon uitrijden.
 • Het beste is om op de fiets naar de voorstellingen te komen. Hierbij geldt dat de fietsen niet aan de voorkant gestald mogen worden, maar schuin achter de hal waar we een prima fietsenstalling hebben.
 • Toegang tot de hal is voor alle bezoekers aan de achterkant, aan de kant van het zwembad.   

Voor algemene informatie over de kaartverkoop kunt terecht bij:

Cobi Boom email Cobi
Peter van Walbeek email Cobi


Groetjes,
Jan de Knegt email Cobi


1916 - Jahn Jubileumshow - 2011

Plaatsingsdatum 09-12-2011

Belangrijke data: 

28 januari 2012,  2e centrale training in het Broekplein
17 maart 2012,  Generale repetitie in het Broekplein
30 maart 2012, Opbouwen inrichten 5 Meihal  
31 maart 2012, In de morgen extra generale repetitie in de 5 Meihal in Leiden
31 maart 2012,  In de middag en avond 2x Jubileumshow.

De kleuters en peuters doen alleen mee in de middag-voorstelling.
Voor de selecties en de deelnemers aan de opening worden aparte trainingen gehouden.

Oproep medewerkers/vrijwilligers:
Bij een dergelijke grote show zijn heel veel vrijwilligers nodig om er een geslaagde avond voor zowel deelnemers als bezoekers van te maken. Ik roep alle ouders of verzorgers op om ons te helpen bij de organisatie van de show.
We hebben voor verschillende commissies bemensing nodig. Ik denk dat er voor iedereen wel iets is, wat je zelf leuk vind om aan mee te werken. Hoe meer vrijwilligers zich aanmelden hoe lichter de taak ook kan zijn. We hebben voor de volgende activiteiten uw hulp nodig:        

 • de Toestelcommissie                                                                                                       
 • Commissie van Aan-en Afvoer materialen                                                                      
 • de Verzorgingscommissie                                                                                                
 • de Commissie van Ontvangst                                                                                      
 • de Commissie van Toezicht (begeleiden van de leden)                                                   
 • de Commissie Schminken                                                                                                
 • de Commissie Licht en Geluid                                                                                          
 • de Commissie Inrichting zaal en nevenruimte                                                                
 • de Kledingcommissie                                                                                                   
 • de Commissie P.R./Programma.

U ziet het, het zijn heel wat taken welke opgepakt moeten worden. Wij rekenen graag op uw steun. Voor alle taken zal ruim vooraf een instructie plaats vinden. Natuurlijk wilt u ook, wanneer u zich inzet als medewerker uw eigen kind zien optreden. Dat willen we u als volgt aanbieden: Als u, als medewerker in de door u te kiezen voorstelling helpt, dan bieden wij u gratis een kaart aan voor de andere voorstelling.

Ik hoop dat velen van u mij  een mailtje willen sturen om ons te helpen. U kunt zich ook opgeven bij de leiding van de verschillende lesuren.


Groetjes,
Jan de Knegt email Cobi


Turn oefendag 12-11-2011 voor de Jahnshow 2012!

Plaatsingsdatum 09-12-2011
Oefendag voor de Jahnshow

Jahn nodigt u uit “op de première van…”

Plaatsingsdatum 09-12-2011

Op 31 Maart 2012 is het zover: Jahn bestaat 95 jaar en pakt weer uit met een grote jubileumshow! Gezien de groots neergezette shows in het verleden zijn de verwachtingen hoog. Honderden leden, van 2 tot 100 jaar storten zich binnenkort op de repetities. Voorzitter Jan de Knegt gunt ons een blik achter de schermen en vertelt over de organisatie van zo’n spectaculair evenement.

Op 1 augustus 2011 bestaat de Leidse christelijke gymnastiekvereniging Jahn 95 jaar. Aan het woord is Jan de Knegt, 68 jaar en in de regionale turnwereld een bekende verschijning met zijn ringbaardje. Vol enthousiasme en trots vertelt hij over de organisatie van de nieuwe jubileumshow. Maar eerst een terugblik. De Knegt oogt ontspannen als hij zich de vorige show herinnert: een spektakel van heksen en feeën, piraten en prinsessen, ja, zelfs een prins op een (bijna echt) wit paard. Alle deelnemers waren verkleed, geschminkt en zo nodig voorzien van een of meer attributen. Van solo-optredens tot het zingen en dansen bij het slotlied waaraan alle ongeveer 650 leden, leiding en vrijwilligers deelnamen. En ieder onderdeel had een eigen decor en bijpassende muziek!

Jahn stelt zichzelf bij iedere nieuwe show ten doel de vorige te overtreffen. Hoe denkt Jahn dit in februari weer te bereiken? Jan gaat er eens goed voor zitten. “In september vorig jaar zijn de leiding en het bestuur al met de voorbereidingen gestart. Uit alle (ruim 20!) ingebrachte thema’s is op democratische wijze door zo’n dertig mensen een top vijf gekozen. Het thema moet vele invalshoeken mogelijk maken. Zo had de vorige show als thema: ‘Sprookjesfiguren’.” Een tipje van de sluier wil Jan wel vast oplichten. Met een tevreden glimlach onthult hij het thema voor 2012: ‘Welkom op de première van…’.

De Knegt blikt verwachtingsvol vooruit. “Je kijkt, zoals gezegd, in eerste instantie naar het thema en dan komen de onderwerpen om de zaak aan te kleden. Zo denken we aan het neerleggen van een lange mat als ‘rode loper’, waarop mensen worden geïnterviewd, zoals je ook wel op de tv ziet. Ook is het idee geopperd om de lange mat de illusie te geven van een lopende band van een lampenfabriek. Vier jaar geleden had ik de mazzel dat in een ongebruikte ruimte op mijn werk een aantal graffitispuiters decorstukken konden maken”. Het is duidelijk, dat er op dit moment nog veel in de ontwerpfase verkeert en dat hij geniet van zijn coördinerende taak om alle ideeën in goede banen te leiden om het maximale te bereiken.

Een belangrijk onderdeel bij de organisatie van een dergelijk spektakel is het regelen van de locatie, gaat De Knegt gedreven verder. “De vorige keer hebben we gebruik gemaakt van de 3 Octoberhal in Leiden, maar destijds hebben we moeten sleuren en slepen met tribunes. Die hal moest namelijk op zondagochtend meteen weer gebruikt worden voor tenniswedstrijden, waardoor vier vrachtwagens aan materiaal direct na de show moesten worden opgeruimd. Dit legde een grote extra druk op de organisatie. We gaan nu gebruik maken van de 5 Meihal. Deze hal wordt namelijk momenteel uitgebreid met 800 zitplaatsen, wat wij graag willen benutten.”

Binnen Jahn zijn vijf verschillende disciplines ondergebracht, te weten: jazz, turnen, gymnastiek, ritmische gymnastiek en acrogym. Er wordt getraind op maar liefst negen locaties met in totaal 57 lesuren en zo’n 700 leden! Tijdens de show treden de leden van al die locaties met elkaar met twee verschillende oefeningen op. Bijvoorbeeld: alle meiden van de turngroep van 7, 8, 9 jaar doen een eigen turnoefening en een oefening gezamenlijk met jazzmeiden van 7,8,9 jaar. Dat oefenen gebeurt in principe in de lessen en neemt geruime tijd in beslag, aldus De Knegt. “Vanaf september moet de leiding aan elkaar de oefenstof aanleren; daarna moeten de leden op alle locaties de oefeningen onder de knie krijgen. Vooral het openingsnummer door de selectie moet pakkend zijn”, zegt De Knegt.

Alle leden krijgen ruim van tevoren een overzicht van alle extra oefendata. De centrale repetities zijn voor de leiding telkens weer spannende momenten. Hoe passen de oefeningen in het grote geheel? Zit de oefenstof er goed in? Maar ook de leden zetten natuurlijk hun beste beentje voor. Waar moet ik staan? Doe ik de oefening goed? Zal ik niet vallen? De spanning is dan van de gezichtjes af te lezen, maar na afloop zijn de meesten gerustgesteld: gelukkig, het gaat al goed èn we hebben nog een paar weken om te oefenen in de les!

Binnenkort worden de leden en hun ouders geïnformeerd over de benodigde hulp voor en tijdens de jubileumshow. De Knegt hoopt dat vele ouders en belangstellenden zich willen opgeven voor een van de werkgroepen, want zonder deze extra hulp is het organiseren van zo’n evenement onbegonnen werk.

Voor geïnteresseerden die bij de voorbereidingen en/of uitvoering willen helpen, is informatie te verkrijgen via de website van Jahn: http://www.jahn-leiden.nl/jubileum
De vrijwilligers krijgen als dank een vrijkaartje voor een van de uitvoeringen.

En dan op 31 maart 2012 is het zover. In gespannen afwachting volgen de laatste voorbereidingen in de kleedkamers: omkleden, schminken, nog een keer de oefening doen. Dan stilte op de vloer, licht uit, spot aan, de muziek zwelt aan, de eerste turn(st)ers komen op… Geacht publiek: welkom op de première van…! De show gaat beginnen!

En vergeet niet de datum alvast in uw agenda te noteren: zaterdag 31 Maart 2012!

 

Astrid van den Burgh


 www.jahn-leiden.nl