“Zodra een mens in de rol van manager komt, houdt hij op om mens te zijn. Daarom is onze dienstverlening gericht om managers te leren weer mens te worden. Indien u geïnteresseerd bent in een workshop, dan kunt u kontakt opnemen met …..”

Toen ik deze reclameboodschap las werd ik stil en gingen mijn gedachten dwalen. Zo van, dit kan toch niet waar zijn, dit bestaat niet. Zou deze reclame echt zijn? Of zou hierin een onderliggende reden schuilen waarom je managers ziet afhaken om manager te zijn en vervolgens het adviesvak ingaan. Is dat om weer mens te worden, hebben ze soms die workshop gevolgd? Moeilijk om dat te doorgronden en onwillekeurig dwaalden mijn gedachten verder over het mens-zijn.

Het is jaren geleden dat we een voorstelling gaven, waar we ongeveer twee jaar aan voorbereid hadden. De sporthal was afgeladen, er waren extra tribunes bijgezet. Naar schatting zaten 1200 mensen te kijken naar de verrichtingen van de gymnasten, of van hun geliefden of van hun kinderen. Het sportaanbod van onze vereniging bevatte ook gymnastiek voor verstandelijk gehandicapten, G-Gym genaamd. Alle sportgroepen hadden een optreden, dus ook de G-Gym had een optreden. Vlak voor de “grote dag” had ik de trainster van de G-Gym geïnterviewd. Eén van haar drijfveren was dat ze het zo geweldig vond dat de G-Gymmers altijd zo blij waren met het succes van de ander. Ze waren heel erg betrokken bij de groei van hun “maatjes”. Ik zat dus met extra aandacht naar hun optreden te kijken en kende ook een beetje de problemen die er waren tijdens de training. Eén van de G-Gymmers deed tijdens dat optreden de oefening voor de eerste keer goed, op de training ging het altijd fout. De anderen waren zo blij voor hem, dat ze enthousiast gingen klappen, ze vergaten hun optreden, ze vergaten die 1200 mensen op de tribunes.

Geweldig vond ik dat en ik moest direct denken aan wat Picasso eens zei tegen een moeder die aan hem een tekening van haar kind toonde. De moeder stelde dat de tekening van haar dochter van vier niet veel verschilde van het werk van Picasso, waarop Picasso antwoordde: “Als zij over vijftig jaar nog steeds deze kinderlijke zuiverheid heeft, dan is ze een erg grote kunstenares.”

Mens-zijn waar begint dat? Of, waar houdt dat op?


Mijn gedachten dwaalden terug naar de werkelijkheid, naar de waan van alledag. Ik kan me soms zo ergeren aan het gedrag van sommige mensen of aan mensen op sommige momenten. En dan bedoel ik mensen zonder een verstandelijke handicap. Het ene moment lopen ze erg luid sprekend met een mobiel aan hun oor het restaurant binnen, dan kleven ze op de snelweg aan je bumper omdat ze mij waarschijnlijk een stumper vinden terwijl ik me netjes aan de snelheidslimiet houd. Of ze zetten de radio keihard met een heel erg zware bas die je in je buik voelt bonken, of ze laten midden in de nacht visite uit en maken de hele buurt wakker.

Maar vandaag erger ik me aan mezelf. Ik had haast, ontzettend veel haast en ik vond dat ik voor één keer wel rechts kon inhalen, dat ik voor één keertje mensen mocht wegduwen omdat ìk haast had, dat ik voor één keertje ....

Voor één keertje maar, ok???

Nee, ook niet voor één keertje!!!


Laten we maar snel afdwalen naar de activiteiten, waar het altijd erg prettig vertoeven is.


13-12 Junior / Senior wedstrijden

Dit zijn wedstrijden voor junioren vanaf 14 jaar en senioren vanaf 16 jaar. Het is onderdeel van de LOS lijn en betreft het recreatieve gedeelte en dus erg nieuw, dit is te merken aan het aantal deelnemers: 8. Maar dit zal in de komende jaren zeker groeien.

Jahn is ontvangende vereniging, de wedstrijden zijn in de turnhal en beginnen om 10.00 uur.

‘s Middag is er nog een recreatief programma.


17-1 NWS 1 en 2

Dit zijn wedstrijden op nationaal niveau, onze selectie doet hieraan mee. Heel veel succes en we lezen graag in het volgend clubblad over jullie resultaten. De wedstrijden zijn in Amsterdam, in de sporthal van de vereniging Turnace Gymnastics. Aanvang 10.00 uur.


31-1 LOS lijn 1

Ook dit zijn wedstrijden waar de selectie aan meedoet en ook deze zijn in Amsterdam, in de sporthal van de vereniging Turnace Gymnastics


7-2 Clubkampioenschappen

Ja, jullie lezen het goed, dit seizoen zijn de clubkampioenschappen al in februari. De jazzdemo is losgekoppeld van de clubkampioen-schappen, deze is nu op 27 maart. Uiteraard zijn de clubkampioenschappen voor zowel turnen als jazz. Ook dit seizoen weer in de Turnhal en de bijbehorende sportzaal. De aanvang is ongeveer om 12.00 uur. Er volgt nog een informatiebrief via de lessen. Goed trainen hoor!!!!


25-2 Gym-in

Ieder jaar is er in de Voorjaarsvakantie een grote gym-in in de Turnhal. ’s Morgens voor de kleuters en ’s middags voor de andere jeugd. Deze scheiding is gedaan omdat de kleuters anders onder de voet worden gelopen. Er volgt nog informatie op de les, maar alvast bij deze.


Verder staat natuurlijk de Kerst en Oud en Nieuw voor de deur, maar daar hoef ik niets over te vertellen, alleen jullie hele fijne dagen toe te wensen en uiteraard een gezond en voorspoedig 2004.


Ton Zeilstra